WiND cycleworks is expert op het gebied van fietsen en frames voor grote mensen. Dit is gebaseerd op uitgebreide research en praktijkervaring met verschillende (X)XXL-klanten en Bart zelf (1.97m / 92kg).

Voor lange fietsers is een goed ontworpen frame essentieel (zowel qua FIT als ‘handling’). Dat extreem lange fietsers (> 2 m) een fiets op maat nodig hebben is duidelijk. Maar ook ‘gewoon’ lange fietsers (1.90 – 2.00m) kunnen al profiteren van een fiets op maat! Voor deze groep is het vaak nog wel mogelijk om een kant-en-klare fiets te vinden die past qua FIT. Maar bijna altijd gaat het daar om een ‘opgerekte’ standaardgeometrie vol compromissen waardoor deze fietsen qua rijgedrag niet optimaal presteren (en dan hebben we het nog niet over de praktische eigenschappen en ‘looks’). Dat kan dus beter!

Een ander aspect van grote fietsers in hun (meestal) hoge gewicht. Daarmee wordt bij WiND niet alleen rekening gehouden in het frameontwerp (keuze van framebuizen etc.) maar ook in de opbouw van complete fietsen. Ik heb ondertussen flinke ervaring met fietsonderdelen die bestand zijn tegen de grote krachten van zware / krachtige fietsers (die sjieke lichtgewicht onderdelen kan je vergeten!). Een bijzonder kritisch onderdeel daarbij zijn de wielen. Bij WiND is het ook mogelijk om een set custom wielen te laten bouwen. Naast de algemene technische voordelen van handgespaakte wielen biedt dit de mogelijkheid om de keuze van de velgen, naven, spaken en nippels af te stemmen op jouw gewicht en het beoogde gebruik.

GALLERY XXL: