WiND-frames en vorken worden gepoedercoat in de WiND-werkplaats

Wat is poedercoating?

Poedercoating (of poederlakken) is een proces waarin gekleurd poeder elektrostatisch wordt aangebracht op een (metalen) voorwerp dat vervolgens in een oven wordt ‘gebakken’ waardoor de poederdeeltjes versmelten en uitvloeien tot een strakke laag die uithard tot een taaie coating met een sterke hechting aan het basismateriaal. 

Poedercoating kan alleen worden aangebracht op metalen fietsframes en onderdelen (staal en aluminium). 

Waarom poedercoating ?

In vergelijking met conventionele natlak is poedercoat duidelijk harder en taaier met een betere hechting aan de ondergrond. Dit maakt poedercoating de perfecte afwerking voor een (metalen) fietsframe, zeker voor fietsen die stevig gebruikt gaan worden ! Daarnaast is poedercoating ook nog eens minder belastend voor mens en milieu.

Het WiND-poedercoat systeem

Poedercoating is een veelgebruikt proces op ‘industriële’ schaal. Maar het goed en mooi poedercoaten van fietsframes vraagt toch iets meer finesse!

Het WiND poedercoat systeem is speciaal ontwikkeld voor fietsframes en -onderdelen. Dit betreft een combinatie van de juiste apparatuur, expertise en aandacht voor detail. Dat begint bij de juiste voorbewerking (verwijderen van oude lak of poedercoat, schoonmaken, opruwen, maskeren van schroefdraden etc.). Voor het opbrengen van de kleurlaag wordt het frame eerst voorzien van een roestwerende primer. Deze basislaag is essentieel voor een echt duurzame finish (en wordt vaak overgeslagen in ‘goedkopere’ poedercoat systemen). Na het afbakken van de poedercoat wordt het frame netjes afgewerkt (o.a. verwijderen van poedercoat op plekken waar dat niet hoor te zijn d.m.v. frezen etc.). Alle montagepunten voor onderdelen worden netjes afgewerkt zodat het frame direct weer kan worden opgebouwd.

OPTIES

Voor het coaten van jouw WiND-frame kan je kiezen uit een breed aanbod aan RAL-kleuren (‘RAL-classic’) die optioneel kunnen worden voorzien van een ‘sparkle’ (metallic-achtig effect).   

Ook zijn er diverse custom-effecten mogelijk. Een bijzondere optie is de ‘spikkelmix’. Hierbij worden verschillende kleuren poeder gemengd. Van dichtbij blijft een fijne spikkelstructuur met de originele kleuren zichtbaar terwijl van een afstandje een nieuwe mengkleur ontstaat. Ook meerkleurige frames (‘fades’) zijn mogelijk. Gewoon even mailen voor de mogelijkheden!